Escola de Sabers Locals.

LT: Divulgació i formació

Col·laboradores: Espai d’Encontres Rurals La Surera, Almedíjar

La creació de l’Escola de Sabers Locals és una idea que Arrelaires porta en el cap d'ençà que va nàixer com associació en 2016, a poc a poc es va materialitzant i va prenent una estructura més sòlida. Des de 2021, l'Escola de Sabers Locals s'integra com un dels pilars de dinamització territorial dins del projecte cooperatiu de La Surera - Espai d'Encontres Rurals, al municipi d'Almedíjar a la Serra d'Espadà (Castelló).

A l'Escola de Sabers Locals es pretenen treballar les quatre categories de coneixement vinculades al projecte de recerca i divulgació "Arrelant el territori" (www.arrelantelterritori.org): transformació d'aliments, objectes quotidians, construcció i remeis i cosmètica. D'aquesta manera, a través de l'Escola intentem dinamitzar els sabers i pràctiques que hem anat trobant al territori. 

· Transformació d'aliments (vi, cervessa, pà de massa mare, mel, formatges,…)

· Objectes quotidians (trenats en diferents fibres vegetals, ceràmica, sabateria, teixits, ferramentes,…)

· Construcció (pedra en sec, fusteria artesana, construcció en terra, revocs de terra i calç,…)

· Remeis i cosmètica (transformació de plantes per a fer ungüents, remeis, productes de cosmètica,…)

L’Escola de Sabers Locals s’estructura a través dels següents formats pedagògics: els tallers puntuals, la formació contínua i el laboratori d'experimentació amb recursos locals "Arrel·lab".

FORMACIÓ CONTINUA

Modalitat formativa on s'ofereixen activitats i programes d'aprenentatge teòrics, però principalment pràctics. Es tracta d'una formació regular al llarg d'un període formatiu d'almenys uns mesos, on una sola persona artesana imparteix la formació sobre una temàtica o un saber específic.

La formació continua de l'Escola de Sabers pretén donar una transmissió de coneixement suficient a l'alumnat per a poder emprendre l'activitat de manera autònoma una vegada finalitzada la formació. Eixa és la diferència amb la iniciativa "Arrelant itinerant" o els tallers puntuals que també contempla d’Escola de Sabers, aquests que es tracten de jornades més demostratives on les persones participants poden tenir una petita pincellada de la técnica.

ARREL·LAB

Es conforma com un espai d'experimentació amb un tipus de recurs natural específic. Al llarg d'uns mesos, diferents persones artesanes seran les formadores i guies d'aquesta formació i donaran a conéixer a l'alumnat ferramentes i experiències diverses per a relacionar-se de manera creativa i experimental amb el recurs en qüestió. Un format que combina la tècnica, la creativitat, la innovació i la reflexió.

L'objectiu de l'Arrel·lab és formar a un grup de persones perquè puguen re-pensar i posar en valor recursos naturals actualment infravalorats i les tècniques vinculades a aquests. Partir del coneixement i la cultura arrelada al territori i donar ferramentes per buscar noves utilitats amb una visió contemporània adaptada als temps i necessitats actuals. I aixi poder generar noves maneres de viure al medi rural, ademés de fomentar la biodiversitat al tindre una mirada més ampla al voltant dels diferents recursos naturals.