QUÈ FEM

Des de l’associació Arrelaires treballem per donar a conéixer i visibilitzar els sabers i pràctiques locals vinculades als recursos naturals del territori i a les persones i comunitats locals que els conserven; fomentant el seu aprenentatge, transmissió i adaptació als temps i context actual. D'aquesta manera pretén contribuir a la seua pervivència, així com incidir en la importància econòmica, social i ambiental d'aquestes pràctiques i sabers per als territoris rurals i urbans en el context actual de canvi climàtic i globalització.

Per a això, impulsem diferents projectes d'investigació, activitats de divulgació, sensibilització per a donar-los a conéixer i acostar-les al públic en general, a través de diferents formats (rutes, tallers, jornades, fires, programes formatius…), així com a través de formacions específiques per a fomentar la seua transmissió i indagar en noves aplicacions innovadores i adaptades d'aquests sabers i pràctiques. Aquests projectes els classifiquem en tres línies d'acció.

A més, per a nosaltres és important intentar vincular les diferents línies d’acció de l’associació amb processos més amplis de dinamització del territori, principalment rural però també urbà, que ens permeten connectar els projectes amb la població i els agents clau de cada territori, que puga contribuir a generar xarxa.

 
 

· Recerca i difusió

A través d'aquesta línia de treball duguem a terme projectes de recerca i identificació de sabers i pràctiques locals vinculades al territori i a les persones i comunitats locals que els conserven i promouen, a través de visites a camp i entrevistes. També indaguem en les dificultats i els potencials per a preservar-les i impulsar-les, la qual cosa ens serveix de diagnosi de partida per a entendre el territori en el qual estem treballant.

A partir d'aquest treball pensem en diferents mecanismes per a visibilitzar-los, difondre'ls i donar-los a conéixer a un públic més ampli, normalment a través de jornades, fires, tallers i rutes en bicicleta o a peu, així com a través de publicacions, vídeos o a través de la web i xarxes de l'associació.

Els projectes i activitats que hem realitzat en aquesta línia són:

Arrelant el territori, Arrelant en bicicleta, Aliments de l’Horta i la mar per a València. 

· Transmissió i formació

A través d’aquesta línia de treball proposem projectes i activitats per a promoure la transmissió de sabers i pràctiques locals vinculades al territori, a través de formacions puntuals o contínues, que són realitzades de la mà de les persones que identifiquem en els projectes de recerca, però també a través de persones formadores de referència en altres geografies. Sempre posant la intenció en pensar conjuntament en aplicacions innovadores i adaptades als temps i context actual.

Els projectes i activitats que hem realitzat en aquesta línia són:

Arrelant Itinerant, Aliments de l’Horta i la mar per a València, Escola de sabers locals: Arrel·lab i formacions contínues.


· Processos col·lectius

A través d’aquesta línia de treball duem a terme activitats o projectes que pretenen promoure processos de co-construcció i co-aprenentatge col·lectiu en diferents àmbits, amb l’objectiu de potenciar el “fes-ho tu mateix”, el “fem-ho juntes” i proporcionar eines per a l’autosuficiència de les persones que hi participen. 

Els projectes i activitats que hem realitzat en aquesta línia són:

Espai Verd Benicalap, Arrelant Itinerant