QUI SOM
Arrelaires és una associació sense ànim de lucre que treballa per donar a conéixer i visibilitzar els sabers i pràctiques locals vinculades als recursos naturals del territori i a les persones i comunitats locals que els conserven; fomentant el seu aprenentatge, transmissió i adaptació als temps i context actual. D'aquesta manera pretén contribuir a la seua pervivència, així com incidir en la importància econòmica, social i ambiental d'aquestes pràctiques i sabers per als territoris rurals i urbans en el context actual de canvi climàtic i globalització.
L'associació va ser impulsada en 2016 per tres dones amb la inquietud de conéixer i entendre amb més profunditat el nostre territori i arrels, en un context econòmic i social globalitzat, deslocalitzat i desvinculat de la natura.
Aquesta inquietud es va creuar amb la nostra curiositat per saber l’origen i els processos de producció i transformació dels productes i objectes que consumim, especialment d’aquells vinculats a la transformació de les matèries primeres locals de manera sostenible, a xicoteta escala i artesanal.
Motivades en indagar en els processos d’aprenentatge per a l’autosuficiència i el “fes-lo tu mateix”, especialment perquè considerem que aquests processos duen associats tota una sèrie de sabers i pràctiques ancestrals vinculades al territori i a les persones i comunitats que l’habiten, molts d’ells de gran importància econòmica, social i ambiental per al desenvolupament (sostenible) dels territoris.
Aquest interés va esdevenir per a nosaltres en una preocupació per la desvalorització i pèrdua generalitzada d'aquests sabers i pràctiques locals ancestrals i les persones que els custodien, per la dificultat de continuar la seua transmissió i la manca de persones joves que puguen prendre un relleu i adaptar-los de manera innovadora als nostres temps.
Fruit d’aquestes inquietuds, preocupacions i motivacions va nàixer l’associació Arrelaires.
-
Elena De Oleza Llobet
ARRELAIRA DES DE 2016
Llicenciada en Arquitectura. Máster en formació del professorat i actualment dedicada a l’educació.
-
Natàlia Catellanos Ayala
ARRELAIRA DES DE 2016
Llicenciada en Arquitectura, Diplomada en Sostenibilitat, Ética Ecològica i Educació Ambiental, Postgraduada en Dinamització Local Agroecològica
-
Joana Colom Escolà
ARRELAIRA DES DE 2016
Llicenciada en Arquitectura, experta en gestió de projectes culturals, Máster en formació del professorat
-
Paula Ramón Castelló
ARRELAIRA DES DE 2020
Llicienciada en Ciències Polítiques i de l’Administració, Màster en Intermediació en Desenvolupament Social. Pastora, cuinera, fornera i iogui