Arrelant el territori

LT: Recerca i difusió

Data d’inici: 2016 - actualitat

És un projecte d'identificació, investigació, valorització i difusió de sabers i pràctiques del territori valencià, vinculades a la transformació de les matèries primeres locals de manera artesanal, a xicoteta escala i sostenibles.

Va nàixer al 2016 juntament amb l’associació, i consisteix en una base de dades digital i oberta que dóna informació sobre on localitzar aquests sabers i pràctiques existents al territori valencià, vinculant-les a les persones que les practiquen, coneixen o les promouen, amb l'objectiu de facilitar-ne la visibilització i el coneixement i possibilitar l'acostament als mateixos.

Aquesta base de dades sobre persones i sabers és recopilada mitjançant entrevistes i visites a les persones, projectes i iniciatives que identifiquem des de la propia associació. El treball de camp és realitzat per l’associació Arrelaires però també està oberta la possibilitat a que qualsevol persona o grup puga participar en el projecte.

Habitualment treballem per comarques o unitats territorials més xicotetes. Ja hem treballat a la Serra d’Espadà (2016-2017), la Serrania (2018), la Foia de Bunyol-XIva (2019), Requena-Utiel (2020-2021) i la Serra Calderona (2021-2022). 

Els saber i pràctiques que trobem, vinculades a les persones que les custodien, les classifiquem en cinc categories:

Transformació d'aliments (per exemple: elaboració de conserves, melmelades, adobs, ferments, begudes, formates, pa…)

Objectes quotidians (per exemple: trenat de fibres naturals, restauració de mobles, fusteria tradicional, utensilis, teixits…)

Construcció (per exemple: tècniques de construcció tradicional/amb materials naturals, enlluits en terra, calç…)

Remeis i cosmètica (per exemple: xarops, cremes, ungüents, sabons…)

Iniciatives: Espais o associacions que dinamitzen el coneixement local a partir de tallers, investigació o altres activitats.

Tota aquesta informació és recopilada i difosa en la plataforma web del projecte: www.arrelantelterritori.org

En poques paraules ens agrada dir que aquesta pàgina pretén ser un "Pàgines Grogues" de sabers locals, i de les persones que els custodien, vinculats a la transformació de les matèries primeres locals de cada territori de manera artesanal.